Yunanistan, Makedonya ile varılan isim sorunu anlaşmasını onayladı

Yunanistan, Makedonya ile varılan isim sorunu anlaşmasını onayladı

Yunanistan Parlamentosu, Makedonya ile varılan isim sorunu anlaşmasını onayladı.

Yunan Parlamentosu, Makedonya ile yaklaşık 28 yıldır devam eden "isim sorunu"nun çözümüne yönelik varılan anlaşmayı onayladı. 

Komşu ülkenin isminin "Kuzey Makedonya" olarak değiştirilmesini öngören "Prespa Anlaşması" Yunan Meclisi Genel Kurulunda görüşüldü.

Toplam 300 sandalyeli meclisteki oylamada 153 milletvekili anlaşma lehinde oy kullanırken, 146 milletvekili anlaşmaya "hayır" dedi. Bir milletvekili ise çekimser kaldı.

Anlaşma, iktidardaki SYRIZA'nın 145 milletvekilinin tamamının yanı sıra diğer partilerden 8 milletvekilinin desteğiyle meclisten geçti. 

Anlaşmanın Yunanistan tarafından da onaylanmasının ardından iki ülke de sorumluluklarını yerine getirmiş oldu. Böylece Makedonya'nın "Kuzey Makedonya Cumhuriyeti" ismi ile resmi olarak NATO'nun 30. üyesi olması bekleniyor.

AB ve NATO'dan "isim anlaşmasına" destek 

Avrupa Birliği (AB) ve NATO, Yunan Parlamentosu'nun Makedonya ile yaklaşık 28 yıldır devam eden "isim sorunu"nun çözümüne yönelik varılan anlaşmayı memnuniyetle karşıladı. 

AB Komisyonu Jean-Claude Juncker, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile AB Komisyonunun Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Prespa Anlaşması'nın onaylanmasına ilişkin Yunan Parlamentosu'nun bugün attığı önemli adımı memnuniyetle karşılıyoruz." ifadesine yer verildi.

AB'nin en başından beri anlaşmaya destek verdiği anımsatılan açıklamada, tüm tarafların siyasi cesareti ve başarılı liderliğiyle bölgenin en köklü sorunlarından birinin çözülme yolunda olduğu kaydedildi. 

Açıklamada, anlaşmanın tam olarak uygulanmasının beklendiği belirtilirken, "Bugün Atina ve Üsküp, ortak AB geleceğimiz için yeni bir sayfa açtı." değerlendirmesi yapıldı. 

"Makedonya'nın NATO üyeliğinin gerçekleşmesini bekliyorum"

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise Twitter'dan paylaştığı mesajda anlaşmanın Yunan Parlamentosu'nda onaylanmasından dolayı memnuniyetini dile getirdi.

Anlaşmanın tüm bölge istikrarı ve refahı için önemli bir katkı sağladığını kaydeden Stoltenberg, "Kuzey Makedonya Cumhuriyeti'nin NATO üyeliğinin gerçekleşmesini bekliyorum." ifadesini kullandı.

Yunan Parlamentosu, bugün Makedonya ile "isim sorunu"nun çözümüne yönelik varılan anlaşmayı onayladı. Makedonya'nın isminin "Kuzey Makedonya" olarak değiştirilmesini öngören Prespa Anlaşması ile ülkenin AB ve NATO üyeliklerinin önünün açılması hedefleniyor.

 

ABD'li diplomatlar Venezuela'dan ayrılıyor
Önceki ABD'li diplomatlar Venezuela'dan ayrılıyor
Türkoğlu Grubu: Avrupa'nın inşaat, sigorta ve taşımacılık sektöründe öncü ismi
Sonraki Türkoğlu Grubu: Avrupa'nın inşaat, sigorta ve taşımacılık sektöründe öncü ismi