Yeni kimlikler Avrupa'da

Nüfus cüzdanlarının yerini alan Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartları 2 Nisan'dan itibaren konsolosluklar aracılığıyla yurtdışında yaşayan vatandaşlara da dağıtılmaya başlandı.

 

Ebatı ve çağdaş görüntüsü kadar teknolojik kolaylıklarıyla vatandaşların beğenisini kazanan yeni kimlik kartlarını çıkartmak için Türkiye'ye gitmeye gerek yok. Konsolosluklara başvurmak yeterli.

 

Yapılacak işlemlerle ilgili Avrupa'nın Sesi'ne bilgi veren Köln Muavin Konsolosu Bülent Sakarya şöyle konuştu:

 

Biz artık Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı diyoruz onlara. Eskiden Nüfus Cüzdanı deniliyordu. Vatandaşımız konsolosluğa geldiğinde eski nüfus cüzdanını talep ediyoruz. Onu ibraz etmesi gerekiyor. Nüfus cüzdanının dışında bir adet biyometik fotoğraf istiyoruz. Bunu fotoğraçılara söylediğinizde onlar ona göre çekiyorlar. Tıpkı Alman kimlik veya pasaportlarında olduğu gibi. Ve parmak izini alıyoruz.

 

MALİYET 8 EURO


Kimlik kartları için 5 Euro harç, 3 Euro da posta ücreti olmak üzere 8 Euro talep edildiğini belirten Sakarya, “Posta ücretini şu nedenle alıyoruz. Bu kartlar konsolosluklarda tanzim edilmiyor. Biz vatandaşımızın müracaatanı elektronik ortamda İçişleri Bakanlığı Nüfüs Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'ne iletiyoruz. Kartlar Türkiye'de İçişleri Bakanlığı'nda tanzim edilip, ilgili dış temsilciliğe posta yoluyla gönderiliyor. Biz de vatandaşlarımıza e-mail yoluyla kimliklerini gelip teslim alabileceklerini bildiriyoruz. Vatandaşlarımızın kimlik başvurusunda bulunurken randevu almaları gerekiyor. Teslim almaya geldiklerinde ise randevuya gerek yok. Köln Başkonsolosluğunda kart teslimatlarını 09.00-13.00 saatleri arasında yapıyoruz” dedi.

ESKİ KARTLAR GEÇERLİ


Kimliklerin 10- 15 gün içinde hazırlandığını belirten Sakarya, eski nüfus cüzdanlarının ise 1 Ocak 2020 tarihine kadar geçerli olduğunu vurgulayarak şöyle devam etti:

 

“Kart dağıtımına 2 Nisan'dan itibaren başladık. Ama vatandaşlarımız telaşlanmasınlar zira kimliklerini hemen değiştirmeleri gerekmiyor. Mevcut nüfus cüzdanları 1 Ocak 2020 tarihine kadar geçerli. Yani onlarla her türlü işlemlerini yapabilirler. Bu tarihten itibaren ise geçersiz olacak ve yeni kimliklerini almış olmaları gerekecek.”

 

İŞTE MADDE MADDE YENİ KİMLİKLERİN ÖZELLİKLERİ


1. T.C. Kimlik Kartı, taklit edilemez olmakla beraber, tahrip ya da tahrif edildiğinde tespit edilmesine imkan veren görsel ve mantıksal güvenlik özelliklerine sahiptir. 

2. T.C Kimlik Kartı, en az 10 yıl dayanıklılığa sahip malzemeden üretilmiş olan kart gövdesine sahiptir. 

3. T.C. Kimlik Kartı, vatandaşın rahatlıkla taşımasına ve kullanmasına olanak verecek şekilde, kimlik kartları için belirlenen uluslarası standartlara uygun olacak şekilde, standart bir akıllı kart boyutlarındadır. 

4. T.C. Kimlik Kartı, vatandaşa ait nüfus ve fotoğraf bilgilerinin kartın üzerindeki yonga üzerine güvenli bir şekilde kaydedilmesine imkan verir ve bu bilgilerin yetkisiz kişiler tarafından erişilmesini ve değiştirilmesini olanaksız hale getirir. 

5. T.C. Kimlik Kartı, vatandaşa ait nüfus ve fotoğraf bilgilerinin önyüzünde ve arkayüzünde bulundurması ile kolay, hızlı ve güvenli görsel kullanım sağlamaktadır. 

6. T.C. Kimlik Kartı, kamu kurum ve kuruluşlarında uzaktan (elektronik) sağlanan hizmetlerin kullanımı sırasında, vatandaşlar için kişisel kimlik doğrulama amacıyla kullanılacaktır. 

7. T.C. Kimlik Kartı, standart bir akıllı kartın sunduğu bütün güvenlik özelliklerini desteklemektedir. Kart içerisinde yer alacak elektronik veriler PIN ve PUK korumalı olarak saklanacaktır. 

8. T.C. Kimlik Kartı, sahibinin doğrulanmasını Parmak vektörü veya PIN yardımıyla gerçekleştirir. 

9. T.C. Kimlik Kartı önyüzünde ve arkayüzünde yer alan bölgeler ve bölgeler içerisindeki bilgiler, Avrupa Birliği tarafından belirlenen DS/CEN/TS 15480-1 standardına uygun olarak geliştirilmiştir. 

10. T.C. Kimlik Kartı, fiziksel özellikleri olarak ISO/IEC 7810 ve ISO/IEC 7816'yı desteklemektedir. 

11. T.C. Kimlik Kartı, dayanıklılık ve diğer test yöntemleri ve kriterleri olarak DS/CEN/TS 15480-1'i ve ISO/IEC 10373-1'i desteklemektedir. 

12. T.C. Kimlik Kartı, ilk olarak sağlık ve sosyal güvenlik kurumu uygulamalarında kullanılmaktadır. Vatandaşların, provizyon işlemleri sırasında nüfus cüzdanları yerine T.C. Kimlik Kartlarını kullanması suretiyle, muayene kayıtları açılacaktır. Muayene sonucunda elektronik olarak girilen reçetelerin, yine T.C. Kimlik Kartı kullanılarak eczanelerden temin edilmesi sağlanacaktır. 

Mehmet Hasan
Önceki Mehmet Hasan
Batı Trakya'dan başlayan fırtınalı hayat
Sonraki Batı Trakya'dan başlayan fırtınalı hayat