Türk Dünyası Sempozyumu’na Batı Trakya’dan katılım

Türk Dünyası Sempozyumu’na Batı Trakya’dan katılım

Türkiye’de düzenlenen Uluslararası Türk Dünyası Sempozyumu’na Batı Trakya Türk Azınlık temsilcileri de katıldı. 

Türkiye Erzincan’da düzenlenen Uluslararası Türk Dünyası Sempozyumu’na Batı Trakya’dan; Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif, Gümülcine Türk Gençler Birliği Başkanı Sedat Hasan ve Batı Trakya Azınlığı Kültür ve Eğitim Şirketi Genel Müdürü Pervin Hayrullah katıldı. 



Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi 2022-2023 Akademik Yılı Açılışı ve Uluslararası Türk Dünyası Sempozyumu, Türk Devletler Teşkilatının Aksakallılar Konseyinin destek verdiği, Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallılar Heyeti Başkanı Binali Yıldırım’ın himayelerinde düzenlenen program, üniversitenin Prof. Dr. Erdoğan Büyükkasap Kongre ve Kültür Merkezi’nde başladı. 

“21. YÜZYIL TÜRKİYE’NİN, TÜRKLÜGÜN YÜZYILI OLACAKTIR” 
AK Parti Genel Başkanvekili ve Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Aksakallılar Heyeti Başkanı Binali Yıldırım, “21. yüzyıl Türkiye’nin yılı olacaktır, Türklüğün yüzyılı olacaktır. Bunun ayak seslerini duyuyorum.” diye konuştu. 

“Türk devletleri ve Türkler deyince işi üyelerle sınırlı tutmak yanlıştır. Balkanlar’da, Orta Asya’da, Uzak Doğu ve Ortadoğu’da birçok ülkede bulunan soydaşlarımızı da işin içine kattığımız zaman 300 milyon nüfustan bahsediyoruz. 20 milyon kilometrekarelik bir coğrafyadan bahsediyoruz.” diyen Yıldırım, üyelerle sınırlı olan 5 milyon metrekarelik coğrafyada, nüfusun 170 milyon, gayrisafi hasılanın ise 1,5 trilyon dolar seviyesinde, toplam ticaret hacminin ise 700 milyar dolar olduğunu söyledi. 

Yıldırım, şöyle devam etti: 

“Dünya refahından Türk devletleri hak ettiği payı henüz alabilmiş değildir. Enerji, doğal kaynaklar ve stratejik topraklar bakımından dünyanın bütün ülkelerinden farklı bir konumda olmasına rağmen dünyanın refahından hak ettiği payı aldığı söylenemez. Daha da düşündürücü olanı, Türk devletlerinin 700 milyar dolarlık bir dış ticareti olmasına rağmen bu ticaretin sadece 18 milyar dolarını kendi aralarında yapmaktadır. Bu da toplam ticaretlerinin yüzde 3’ünden azdır. Burası, üzerinde durulması gereken önemli bir konudur. Amaç nedir? Topluluklar, insanlar ve kurumlar niye bir araya gelir? Dayanışma için, güçlenmek için refahlarını artırmak için.. O halde enerji bizde, doğal gaz bizde, petrol bizde, dünyanın namütenahi madenleri bizde, Avrasya coğrafyası bizde, batı ile doğuyu birleştiren yüzyıllar boyunca hem insanların hem malların hem de zenginliğin göç yolları olmuş tarihi İpek Yolu bizde, gel gör ki dünya refahından ve kendi aramızdaki refahı güçlendirmede hak ettiğimiz yerde değiliz.” 

20. yüzyıl ile 21. yüzyılın başının birbirine benzer olduğunu dile getiren Yıldırım, “20. yüzyılın başında, Birinci Cihan Harbinden sonra ne yazık ki Türkler, Türk devletleri birbirinden ayrı kalmıştır. Araya demir perde girmiştir ve bu hasret 21. yüzyılın hemen öncesinde otuz yıl önce Türk devletleri, Kafkaslar’da, Orta Asya’da bağımsızlıklarını elde etmişlerdir. Bu 76 yıllık kesinti 2,5 nesil anlamına gelmektedir. İki buçuk nesil kopukluk vardır. O halde geçen 30 yıl önemli bir süredir fakat Türk devletlerinin birbiriyle entegrasyonu için henüz yeterli olmamıştır.” dedi. 

"BİR OLMALIYIZ" 
Azerbaycan Cumhuriyeti Eski Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Hasan Hasanov ise teşkilatın önemli toplantısına katılmaktan büyük gurur duyduğunu söyledi. 

Türkiye'nin Azerbaycan'a olan desteklerinden bahseden Hasanov, "Ben istemezdim ki başka Türk devletleri bizim gibi bir savaş sınavından çıksınlar. Lazım değil ama biz birlikte olmalıyız ki bir daha böyle olaylar çıkmasın. Onun için de birliğimiz lazımdır. Azerbaycan'da 'Ne kadar ki Türkiye kuvvetlidir Azerbaycan da kuvvetlidir' derler. Onun için de biz Türkiye'nin güçlenmesini isteriz. Türkiye'yi gördükçe yüreğimiz açılır, seviniriz." dedi. 

Türk Devletleri Teşkilatı'nın önemini vurgulayan Hasanov, "Bir olmalıyız, bir olmalıyız." diyerek sözlerini tamamladı. 

Fenerbahçeliler Derneği Batı Trakya’da kuruldu
Önceki Fenerbahçeliler Derneği Batı Trakya’da kuruldu
YTB, Türkiye-Hollanda iş gücü anlaşmasının 60. yılına özel resepsiyon düzenliyor
Sonraki YTB, Türkiye-Hollanda iş gücü anlaşmasının 60. yılına özel resepsiyon düzenliyor