TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik’in Macaristan temasları

TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik’in Macaristan temasları
TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik’in Macaristan temasları
TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik’in Macaristan temasları
TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik’in Macaristan temasları
TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik’in Macaristan temasları

TİKA adına Macaristan'a çalışma ziyaretinde bulunan TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik, Türkçe Konuşan Ülkeler Topluluğu Macaristan Temsilcisi Büyükelçi Janos Hovari ile  Budapeşte’de görüştükten sonra ünlü Macar Türkolog ve  Osmanlı tarihçisi Prof.Dr. Pal Fodor  ile  Macar Etnomüzikolog-Türkolog Prof.Dr. Janos Sipos ve Eşi Prof.Dr. Eva Cısaki ile biraraya gelerek  Türk dili ve Tarihi konusunda muhtemel projelere yönelik işbirliklerini değerlendirdi.

Macarların gözünden Türkler ve Kızıl Elma efsanesi

"İmparatorluk Olmanın Dayanılmaz Ağırlığı" çalışmasında, Osmanlı siyasî ve askerî planlaması Macaristan ve Orta Avrupa daki rolünü ve "Kızıl Elma" kitabında ise Osmanlı Fetih ideolojisinde Macaristan ve Viyana; Macarların gözünden Türkler ve Kızıl Elma efsanesinden bahseden Ünlü Macar Türkolog ve Osmanlı Tarihçisi Pal Fador aynı zamanda Kanuni'nin Kayıp Mezarınin Araştırılmasi Projesinde akademik danışmanlık yaptığı anlaşılıyor.

"Anadolu’da Bartók’un İzinde" adlı kapsamlı araştırmasında, Macar halk musikisi ile Anadolu halk musikisi arasındaki benzerliklerini ele alan Prof.Dr. Sipos, "Karaçay - Malkar Halk Şarkıları" eserinde geleneklerde müziği incelerken diğer yandan  Üç dilde yayınlanan web sitesinde, 1987'den beri kayıt altına alınan Türk halk müziği koleksiyonunun önemli bir bölümünü sunmaktadır.

 

Öte yandan Dr. Çevik'in görüştüğü ve Kurultay çalışmaları hakkında bilgi aldığı Macaristan'da Macar-Turan Vakfı Başkanı Andras Zsolt Biro'nun vakfı, Pandemi öncesinde, Macaristan'in Bugac bölgesinde  Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA)  iş birliğinde Türk-Hun Kurultayını düzenleniyor ve son Türk-Hun Kurultayı’nda Türk soyundan 27 millet; Macar, Azeri, Avar, Başkurt, Bulgar, Balkar, Buryat, Çuvaş, Gagavuz, Kabardino, Karaçay, Karakalpak, Kazak, Kazakistanlı Madyar, Kırgız, Kımık, Moğol, Nogay, Oğuz, Özbek, Tatar, Türk, Tuva, Türkmen, Uygur ve Yakut boyları bir araya geliyordu. 

TİKA, Macaristan’da yeni projeleri görüştü

TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik'in  Budapeşte'de görüştüğü Kanuni'nin bulunan kayıp mezarını ve  bu konuda son gelişmeleri konuştuğu isim ise; Türk ve Macar Bilim adamları tarafından Kanuni'nin Kayıp Mezarını Araştıran Macar tarafının ekip başkanı  Prof.Dr. Norbert Pap.

Bilindiği üzere; 1566’da Zigetvar kuşatmasında hayatını kaybeden Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman’ın iç organları Macaristan- Zigetvar’da defnedilmiş, naşı ise İstanbul’a nakledilmişti.

Daha sonra türbe haline gelen, ancak aradan geçen yıllar içinde izi kaybolan Zigetvar’daki mezarın tam olarak nerede olduğunu bulmak için yıllar önce bir araştırma komitesi oluşturulmuştu.

Macar hükümeti ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından da desteklenen araştırmalar, havadan tespitlerin ve toprak altı sondajların ardından somut arkeolojik kazılara dönüştü ve ortaya çıkan sonuçlar bilimsel veriler ile doğrulanmıştı.

Macaristan ziyaretine ilişkin sosyal medya hesabından paylaşım yapan Dr. Mahmut Çevik; "Macar Turan Vakfı Başkanı Andras Zsolt Biro, Macar Etnomüzikolog-Türkolog Prof.Dr. Janos Sipos, Prof.Dr. Eva Cısaki, Macar Bilimler Akademisi SBA Merkezi Osmanlı Tarihçisi-Türkolog Prof.Dr. Pal Fodor ve Prof.Dr. Norbert Pap ile Budapeşte'de yeni projelere dair görüştük" dedi.

TİKA Tarafından yapılan paylaşımda ise:"Başkan Yardımcımız Türk-Macar işbirliğinde ve TİKA desteği ile inşa ettirilen Kanuni'nin Budin seferinin manevi bekçisi Gülbaba’nın türbesini ziyaret edip müzeyi inceleyerek paydaşlar ile yeni proje ve çalışmalar konusunda görüş alışverişinde bulundu" dendi.

YTB’den yurt dışındaki vatandaşlara yönelik “YTB Türkçe Ödülleri” yarışması
Önceki YTB’den yurt dışındaki vatandaşlara yönelik “YTB Türkçe Ödülleri” yarışması
1 Mayıs yürüyüşünde
Sonraki 1 Mayıs yürüyüşünde "Özgür Filistin" yürüyüşünde destek