Neden tuvalete çok sık çıkıyorum?

Neden tuvalete çok sık çıkıyorum?

Neden tuvalete çok sık çıkıyorum?

 

Havalar soğudu. Üşüten soluğu tuvalette alıyor. Haliyle idrar yollarının iltihaplandığını düşünüyor. Oysaki tek başına soğuk hava bu rahatsızlığın sebebi değil. Sık sık tuvalete çıkmak iltihap kaptığınızı göstermiyor.

 

İdrar yolları enfeksiyonu çocuklar da dahil olmak üzere herkeste ve her yaşta görülüyor. Özellikle de kadınlar bu rahatsızlığa daha meyilli. Çünkü kadın anatomisi bu duruma daha müsait. İdrar kanalları kısa olduğu için dış ortamdaki mikroplar daha kolay içeri taşınıyor. Ayrıca özel günlerde temizliğe dikkat edilmemesi de mikroba sebep oluyor.

 

İdrar yollarına mikropların girmesi ve burada çoğalması ile idrar yolu enfeksiyonları gelişiyor. İltihap, tuvalette temizlik esnasında kapılabiliyor. Ya da vücudun herhangi bir yerindeki mikrop, kandan veya komşu organlardan idrar yoluna ulaşıyor. Öte yandan idrar yollarındaki taş, darlık, anatomik bozukluklar da enfeksiyon ihtimalini artırıyor.

 

Bol bol su için

Çoğumuzun sandığı gibi soğuk hava, bu rahatsızlığa sebep olmuyor. Kış günlerinde tuvalete sık çıkmak, enfeksiyon olduğu anlamına gelmiyor. Fatih Üniversitesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Kalkan, soğukla birlikte mesanenin kasılması ve içerisindeki idrarı daha hızlı atma arzusu gibi nedenlerle sık idrara çıkma durumunun geliştiğini söylüyor. Ayakları üşütünce de aynı durum söz konusu oluyor.

 

Doç. Dr. Kalkan’a göre eğer kişi mikrop kaptıysa idrar renginde ve kokusunda değişiklik görülüyor. Mesela rengi koyulaşıyor, bazen de idrar bitiminde kanamalar oluyor. Sık idrara çıkılıyor, yanma oluşuyor, tam bitirememe hissi duyuluyor. Hastalığın şiddetine göre ayrıca kasıklarda ağrı, ateş, halsizlikler de gözlenebiliyor.


Bu belirtiler çok şiddetli değilse ilk tedbir olarak bol su içilmeli. Bol sıvı alımı daha fazla idrar yapımına sebep olarak, idrarın süpürücü etkisi ile mikropların dışarıya doğru atılmasını sağlıyor. Eğer şikayetler gün geçtikçe artıyorsa hemen doktora gidilmeli. Gerekli tetkiklerin ardından antibiyotik veriliyor. Genellikle tedavi bir hafta sürüyor, ama kronik ve sık tekrarlayan durumlarda daha uzun süreli tedavi gerekebiliyor. Öte yandan eğer enfeksiyon bir yıl içerisinde üç veya daha sık oluyorsa o zaman altta yatan başka nedenlerin de araştırılması gerekiyor.

 

Evde neler yapılabilir?

Tuvaletinizi tutmayın, sık sık tuvalete çıkın.
Ağrı halinde karın alt bölgesine sıcak su torbası koyun.
Kızılcık suyu için. Kızılcık suyu, iltihap için faydalı.
1 tatlı kaşığı yaban mersini, bir tutam kiraz sapı ve mısır püskülünü karıştırın. Üzerine bir su bardağı kaynar su dökün. 5-6 dakika ağzı kapalı olarak demlenmesini bekleyin. Daha sonra için. Rahatsızlığınız geçene kadar bu çayı tüketin.


İdrar yolları enfeksiyonu kronikleşmiş ise karnabahar kürü tatbik edilebilir. 250-300 gram taze karnabaharı soğuk suyla yıkayın. Küçük küçük parçalayın. Yaklaşık 750 ml kaynamakta olan içme suyuna ilave edin. Ağzı kapalı olarak 5 dakika kısık ateşte demleyin (5 dakikadan fazla kaynatmayın). Ilıdıktan sonra da süzün. Karnabahar suyunu, yarısı sabah diğer yarısı da akşam (aç-tok fark etmez) için. Her gün taze olarak hazırlayın. Bu kürü, 7 gün uygulayıp 3 gün ara verin. Bu şekilde 2 hafta daha devam edin. Yani üç tane 7 gün uygulayıp, her yedinci gün sonunda üç gün ara verin. Önemli bir hatırlatma: Karnabahar kürü, tiroid hastaları için zararlı.

 

Erken Kalkın Yol Alın
Önceki Erken Kalkın Yol Alın
Berlin Büyükelçisi Şen, Solingen'deki yangında yaşamını yitirenlerin yakınlarını ziyaret etti
Sonraki Berlin Büyükelçisi Şen, Solingen'deki yangında yaşamını yitirenlerin yakınlarını ziyaret etti