Meclis Başkanı Stoyannidu: “Amacımız tarihi binayı şehrimize kazandırmaktı ancak olmadı”

Meclis Başkanı Stoyannidu: “Amacımız tarihi binayı şehrimize kazandırmaktı ancak olmadı”

Gümülcine Belediye Meclis Başkanı Kleopatra Stoyannidu, şehrin en önemli tarihi yapılarından biri olan eski hükümet konağıyla ilgili GÜNDEM’in sorularını yanıtladı. 



Yıllarca adliye sarayı olarak hizmet veren tarihi binanın Gümülcine’nin en önemli mimari eserlerinden biri olduğunu belirten Meclis Başkanı Stoyannidu, bu özelliklere sahip tarihi bir yapının bugüne kadar restore edilmemiş ve değerlendirilmemiş olmasının Gümülcine için bir kayıp olduğunu söyledi. Binanın çok önemli bir tarihi geçmişe sahip olduğunu hatırlatan Stoyannidu, Gümülcine Belediyesi olarak bu tarihi yapının restorasyonunu yapmak ve eseri değerlendirmek amacıyla belediyeye devredilmesini talep ettiklerini anlattı. 

Stoyannidu şöyle devam etti: “Bu bina şehrin tarihi olarak da, kültürel olarak da, mimari olarak da en önemli yapılarından biri. Şu anda yıpranmış, eskimiş ve adeta kaderine terk edilmiş durumda. Belediye olarak eski adliye binasının bize devredilmesini talep ettik. Amacımız bunun restorasyonunu bir proje kapsamında gerçekleştirebilmek ve bu tarihi yapıyı şehrimize kazandırabilmekti. Gerekli çalışmalar yapıldıktan sonra kültürel amaçlarla kullanılabilecek bir bina olarak hizmet verebilir. Ve bölge için adeta bir süs teşkil edebilirdi. Bu bina halen Adalet Bakanlığına ait. Şu ana kadar Adalet Bakanlığı buna sıcak bakmadı. Tüm gerekli olan bürokratik çalışmaları yapmış olmamıza rağmen olumlu bir cevap alamadık. Neden böyle bir tutum içinde olduklarını bilmiyoruz. Tarihi yapının neden belediyeye devredilerek değerlendirilmeye açılmadığını anlamak çok zor. Ne yazık ki durum bu. Söylenen bir tek şey var. Bazı yargıçların bu binaya ihtiyaç duyulabileceğini savundukları ve bu nedenle belediyeye devredilmesine karşı çıktıkları söyleniyor. Bunun bir bahane olduğuna inanıyorum. Binanın belediyeye devredilerek kurtarılması, restorasyon çalışmalarının yapılması ve şehrimizin kullanımına verilmesi gerekir diye düşünüyorum. Amacımız bu tarihi binanın yeniden şehrimize kazandırılmasıydı ancak şu ana kadar mümkün olmadı. Bunun için gerekli olan siyasi iradenin şu ana kadar olmadığını gördük. Bunun gerçek sebebini de tam olarak anlamış değilim. Ancak bu durum bölgemizdeki tarihi bir yapının yavaş yavaş yok olmasına neden olabilir. Benzer örnekler başka bölgelerde hayata geçirildi. Bu tür kıymetli yapılar restore edilip yeniden kullanıma açıldı. Şu ana kadar Gmülcine’deki bu tarihi bina, yani eski adliye binası belediyeye devredilmiş olsaydı biz onu bir Avrupa Birliği programına dahil edebilecektik ve bu anlamda belli bir mesafe alacaktık. Ancak ne yazık ki bu mümkün olmadı. Belediyenin bu talebi tabii ki devam ediyor. Ümit ediyorum ki bu fırsatın kaçmasına izin verilmez.” 

Yunanistan Başbakanı Miçotakis: Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmeye her zaman açığım
Önceki Yunanistan Başbakanı Miçotakis: Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmeye her zaman açığım
Bielefeld DİTİB Vatan Camii'ne uyum ödülü
Sonraki Bielefeld DİTİB Vatan Camii'ne uyum ödülü