Katılım Emeklilik’ten Türkiye’nin tasarruf haritası

Katılım Emeklilik’ten Türkiye’nin tasarruf haritası
Katılım Emeklilik’ten Türkiye’nin tasarruf haritası
Katılım Emeklilik’ten Türkiye’nin tasarruf haritası
Katılım Emeklilik’ten Türkiye’nin tasarruf haritası

 

Katılım Emeklilik, Türkiye’nin sigorta, risk ve emeklilikle ilgili konulara yönelik algısının ölçülmesi için ‘Sigorta Okuryazarlığı Araştırması’ gerçekleştirdi. Ülkemizin ‘Sigorta Okuryazarlık’ düzeyi ile ilgili ortaya çarpıcı sonuçlar çıktı.

Katılım Emeklilik Genel Müdürü Ayhan Sincek, şu bilgileri verdi; “Halkımızın yüzde 72’si bireysel emeklilik ve özel sağlık sigortasının yarar sağladığını düşünüyor ama sigorta sahiplik oranının henüz yeterli seviyeye ulaşmadığını görüyoruz”

Faizsiz bireysel emeklilik sisteminin öncü kuruluşu Katılım Emeklilik, Türkiye’de kamuoyunun sigorta okuryazarlığı düzeyinin ve sigorta bilgisini etkileyen faktörlerin belirlenmesi, Türk halkının sigorta, risk ve emeklilik ile ilgili konulara yönelik algısının ölçülmesi amacıyla ‘Sigorta Okuryazarlığı Araştırması gerçekleştirdi. Türkiye genelini temsilen, 12 ilde yaşayan, 18 yaş üzeri kadın ve erkeklerden oluşan 805 kişi ile gerçekleştirilen görüşmeler sonrasında Türk insanının ‘Sigorta Okuryazarlık’ düzeyi ile ilgili ortaya çarpıcı sonuçlar çıktı.

 

 

Geleceği güvenceye almanın en iyi yolu

Araştırma çıktılarının paylaşıldığı toplantıda konuşan Katılım Emeklilik Genel Müdürü Ayhan Sincek, “Katılım Emeklilik ve temsil ettiğimiz sigorta sektörü olarak en temel görevlerimiz arasında; sigorta tasarruflarının artırılması, gelecekte oluşabilecek birçok finansal sorunun bugünden önünün alınabileceğinin anlatılması ve geleceği planlama ile sigorta ürünleri arasındaki organik bağın gösterilmesi geliyor. Biz de bu noktada öncelikle Türk halkının sigorta, risk ve emeklilikle ilgili konulara yönelik algısının ölçülmesi gerektiği kararına vararak, ERA Araştırma Şirketi ile birlikte ‘Sigorta Okuryazarlığı Araştırması’nı gerçekleştirdik. Genel anlamda sigortanın her türlüsünün hayatın her alanını güvenceye alabildiğini ve özellikle BES’in geleceğimizin garantisi olduğunu anlatmamız gerekiyor.”

Hedef ‘Sigorta Okuryazarlığı’nı artırmak

“Öncelikle Türkiye’de BES kavramının insanımız için geldiği noktanın durumunu inceleme ihtiyacı vardı. Buradan hareketle gerçekleştirdiğimiz bu araştırmayla durum tespitinin yanı sıra yol haritamızı da belirledik. Finansal Okuryazarlık çatısı altına ‘Sigorta Okuryazarlığı’nın da alınması gerektiğine vurgu yapmak istedik. ‘Sigorta Okuryazarlığı’ kavramını da bundan böyle gündemde tutmalıyız” dedi.

 

 

Ayhan Sincek ayrıca şu bilgileri verdi;  “Çıktılar arasında aslında tüm durumumuzu özetleyen bir sonuç var. Halkımızın yüzde 72’si bireysel emeklilik ve özel sağlık sigortasının yarar sağladığını düşünüyor ama sigorta sahiplik oranının henüz yeterli seviyeye ulaşmadığını görüyoruz.”

Yüzde 73,4’ün çocuğunun eğitimiyle ilgili kaygısı var

“Örnek vermek gerekirse, halkımızın yüzde 73,4’ü; ‘Çocuğumuzun eğitim masraflarıyla ilgili kaygım var’ diyor ancak kaygısı olanların yüzde 76,3’ü bu konuda bir şey yapmamayı tercih ediyor. Oysa eğitimi güvence altına almak için bizim ve birçok sigorta şirketinin bünyesine eğitim sigortaları mevcut.”

Yüzde 29, ‘Sigorta nereden yaptırılır?’ bilmiyor

“Oluşturulan demografik kırılımlar sonucunda, halkımızın yüzde 29’unun; bireysel emeklilik ve özel sağlık sigortasının yarar sağladığını düşündüğünü ancak herhangi bir sigorta ihtiyacı olduğunda ne yapacağını ve nereden bilgi alacağını bilmediğini öğrendik. Bu nedenle halkımızın sigorta okuryazarlık seviyesini yükseltmek, tasarruf bilinci oluşturmak ve gelecekte oluşabilecek birçok finansal sorunun bugünden önünün alınabileceğini anlatmak için önümüzdeki dönemde ‘Tasarruf eğitimleri’ vermeye karar verdik.”

Geleceğimizi güvence altına alacağız

Sincek sözlerine şöyle devam etti, “BES ve sigorta ürünleri ile ilgili daha bilgilendirici, daha ulaşılabilir materyaller üreteceğiz. Dijital kanalları sigorta okuryazarlığını arttırıcı içeriklerle zenginleştireceğiz. Ayrıca İstanbul ile başlamayı hedeflediğimiz eğitimlerimizle Türk halkının ve ekonomimizin ihtiyaç duyduğu tasarruf algısına katkı sağlayacağımıza ve geleceğimizi güvence altına alacağımıza inancımız tam.”

 

 

“Katılım Emeklilik olarak 5 yıllık hedeflerimize 4 yılda ulaştık. Katılım esaslı anlayışımızın çok iyi karşılık bulduğunu gördük. Geçtiğimiz yıl BES’te (OKS Hariç) sözleşme artışında sektör % 0,13 gerilerken, Katılım Emeklilik olarak biz %27 oranında büyüme gösterdik. Ayrıca tüm emeklilik fonlarının ağırlıklı getiri performansında da Katılım Emeklilik katılımcısına ortalamanın yüzde 5,5’i kadar daha fazla getiri kazandırdı. 2019 yılı için belirlediğimiz hedef; 100 bin gönüllü BES sözleşmesi ve takribi 150 bin yeni otomatik katılım sözleşmesi…

Türkiye ekonomisine derinlik kattığına inandığımız katılım sigortacılığında da öncüyüz. Geçtiğimiz yıl hayat sigortalarında 42,5 milyon TL prim üretimi ve % 58,5 pazar payıyla; ferdi kaza sigortalarında 7,8 Milyon TL prim üretimi ile toplamda 50 Milyon TL’nin üzerinde üretimle faizsiz kategoride sektör liderliğimizi sürdürdük.  Katılım esaslı sigortacılığın hayatın her alanını kapsayabildiğini ürünlerimizle gösterdik. Sigorta okuryazarlığı konusunda da yaptığımız çalışmalarla insanların tasarruf bilincini arttırıp sigorta algısını güçlendirerek güvenli ve huzurlu yarınları bugünden inşa etmenin mümkün olduğunu göstereceğiz.” 

 

Azerbaycan Eğitim Bakanı Bayramov, YTB Başkanı Eren'i ziyaret etti
Önceki Azerbaycan Eğitim Bakanı Bayramov, YTB Başkanı Eren'i ziyaret etti
Türkoğlu Grubu: Avrupa'nın inşaat, sigorta ve taşımacılık sektöründe öncü ismi
Sonraki Türkoğlu Grubu: Avrupa'nın inşaat, sigorta ve taşımacılık sektöründe öncü ismi