İskeçe SİRİZA Milletvekili Zeybek Horozlu mezarlığı ile ilgili açıklama

İskeçe SİRİZA Milletvekili Zeybek Horozlu mezarlığı ile ilgili açıklama

İskeçe SİRİZA Milletvekili Hüseyin Zeybek, Horuzlu mezarlığı ile ilgili olarak sunduğu soru önergesine Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı tarafından cevap verildiğini açıkladı. 



Zeybek açıklamasında, “Yetkili Bakanlığın yanıtında, mezar taşlarının korunması için güvenli bir alana taşınması ile ilgili geçici çözüme vurgu yapılırken, asıl sorun olan mülkiyet statüsü konusunda sessiz kalınmaktadır.” ifadelerine yer verdi. 

Hüseyin Zeybek’in konu ile ilgili açıklaması şöyle: 

“İskeçe'nin Bulustra Belediyesine bağlı Horozlu yerleşimindeki Müslüman mezarlığının tamamen yok edilmesi konulu 4018/18-03-2022 numaralı sorumuza cevaben, Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı din ayrımı yapmaksızın mezarlıklara yapılan saygısızlığı önemli bir konu olarak algıladı. Bu nedenle, Savcılık makamları, saygısızlık eyleminin soruşturmasını devraldı. 

Nitekim 1978 tarihli bir Bakanlık kararı ile terkedilmiş mezarlıkların yeşil alan olarak kullanılması öngörülmüştür. (md. 16 Fıkra 2 Y.A A5/1210/1978) Eğer mezarlıklar 20 yılı aşkın bir süredir kullanılmıyorsa Belediye bu alanı yeşil alan olarak kullanabilir. Ancak mülkiyet durumu farklı olan Müslüman mezarlıklarının Vakıf Heyetlerine ait olmasıyla ilgili bir farklılık söz konusudur. 

Belediyenin söz konusu mezarlığı yok etme hamlesi, her şeyden önce mülkiyet statüsüne meydan okuyarak Vakıf Heyetini yok saymaktadır. Eşi benzeri görülmemiş bu saygısızlık eyleminin yanı sıra, belediye makamının karar verme süreci bile prosedüre uygun bir şekilde yapılmamıştır. Belediye meclisinin onayı dahi alınmadan belediye başkanı bu insanlık dışı olaya sebep olmuştur. 

Yetkili Bakanlığın yanıtında, mezar taşlarının korunması için güvenli bir alana taşınması ile ilgili geçici çözüme vurgu yapılırken, asıl sorun olan mülkiyet statüsü konusunda sessiz kalınmaktadır. 

Dolayısıyla bu tarz olaylara tekrar tanık olmamak için bu soruna daimi çözüm bulunması gerekmektedir. Aynı zamanda, yetkili makamlarının davayı hızla aydınlatacağını ve sorumluların derhal yargı önüne çıkarılacağını umuyoruz.” 

Türkiye sınırındaki çelik bariyeri Yunanistan 180 kilometre uzatıyor
Önceki Türkiye sınırındaki çelik bariyeri Yunanistan 180 kilometre uzatıyor
Lennestadt DİTİB Camii Kur’an kursu öğrencileri çevre temizliği etkinliğine katıldı
Sonraki Lennestadt DİTİB Camii Kur’an kursu öğrencileri çevre temizliği etkinliğine katıldı