Federal İçişleri Bakanlığı sözde ‘Siyasal İslamcılık Uzman Konseyi’ni lağvetti

Federal İçişleri Bakanlığı sözde ‘Siyasal İslamcılık Uzman Konseyi’ni lağvetti

Konsey üyeleri ise bunu hemen basına taşıyarak İçişleri Bakanlığına karşı baskı kurmaya çalıştı. Sözde 'siyasal İslam' ile mücadele etmeyi amaçlayan bir takım konsey üyesi Alman Basın Ajansı'na verdiği bilgide, bakanlığın kamu güvenliği departmanının kendilerini bir video konferansı ile artık söz konusu konseyin devamına dair bir ilginin olmadığı konusunda bilgilendirdiğini söyledi.

Komisyon ilk kez bir önceki Federal içişleri Bakanı Horst Seehofer (CSU)'in himayesi altında Haziran 2021'de toplanmıştı. Çalışmanın başlangıçta bir yılla sınırlı olduğu da aktarıldı. Bazı İslam karşıtı konsey üyelerinin yanı sıra birçok Müslüman düşmanı siyasetçi ve medya organı da Federal İşişleri Bakanı Nancy Faeser’i (SPD) sert bir şekilde eleştirdi.

İslam karşıtı tezleri ile bilinen konsey üyelerinden sosyal bilimci Ruud Koopmans karardan "dehşete düştüğünü" ifade etti. Yine İslam karşıtı açıklamaları ile öne çıkan, Frankfurt 'Global İslam Araştırmaları Merkezi' Başkanı Susanne Schröter de, okullarda yaşanan birçok sorundan söz etti ve bazı çevrelerde, "Alman toplumunun tamamen reddedildiği"ni gözlemlendiğini savundu. Schröter, bunun "tedavi edilmesi ve durdurulması" gerektiğini sözlerine ekledi. Anayasa hukukçusu Kyrill-Alexander Schwarz ise, Federal İçişleri Bakanı Faeser'in aşırı sağcılığa odaklanmasının yanlış olduğunu düşünmediğini vurguladı. Schwarz, bununla birlikte diğer ilgili aşırıcılık fenomenlerinin ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi.

Federal Meclis'te bulunan Hristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) vekil Christoph de Vries, uzman konseyinin dağılmasını "başka yöne bakma ve İslamcılığı demokrasiyi tehlikeye atan bir fenomen olarak görmezden gelme politikasının geçici doruk noktası" olarak eleştirdi. Federal İçişleri Bakanlığı ise henüz kararın nedenleri hakkında yorum yapmaktan kaçındı.

Almanya'da hayata geçirilen sözde 'Siyasal İslamcılık Uzman Konseyi' Avusturya'da fiasko ile sonuçlanan 'Siyasal İslam Dokümentasyon Merkezi' gibi işlev görmesi planlanıyordu. Konseyde Avusturya'daki sözde 'Siyasal İslam Dokümentasyon Merkezi'nin bilimsel danışma kurulu üyesi Mouhanad Khorchide'de yer alıyordu. Aynı zamanda Münster Üniversitesi İslam İlahiyat Merkezi’nin de direktörü olan Khorchide, Almanya ve Avusturya'daki İslami kuruluşları eleştirmekle meşhur. Yurtdışı ile gönül bağı bulunan kuruluşları siyasal İslamcı olarak tanımlayan Khorchide, bu cemaatlerin güvenlik birimlerince gözetilmesi taraftarı. Khorchide Avusturya basınına yapmış olduğu bir açıklamasına kravat takan sözde İslamcıların şiddet yanlısı sözde İslamcılardan daha tehlikeli olduğunu da ifade ederek, sözde siyasal İslamcılığın sıkı takip altına alınmasını talep etmişti.

YTB Başkanı Eren’den yeni İskeçe Müftüsü Trampa’ya tebrik
Önceki YTB Başkanı Eren’den yeni İskeçe Müftüsü Trampa’ya tebrik
Lennestadt DİTİB Camii Kur’an kursu öğrencileri çevre temizliği etkinliğine katıldı
Sonraki Lennestadt DİTİB Camii Kur’an kursu öğrencileri çevre temizliği etkinliğine katıldı