Dr. Sadık Ahmet mezarı başında anıldı

Dr. Sadık Ahmet mezarı başında anıldı
Dr. Sadık Ahmet mezarı başında anıldı
Dr. Sadık Ahmet mezarı başında anıldı
Dr. Sadık Ahmet mezarı başında anıldı
Dr. Sadık Ahmet mezarı başında anıldı
Dr. Sadık Ahmet mezarı başında anıldı

Batı Trakya Türklerinin lideri, Dostuk Eşitlik Barış (DEB) Partisi kurucusu, eski bağımsız milletvekili Dr. Sadık Ahmet, vefatının 27. yıl dönümünde Gümülcine’de Kahveci Mezarlığı’ndaki kabri başında düzenlenen törenle anıldı. Bu yılki törene Türkiye devletini temsilen Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran katıldı. 



Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu belgesi olarak nitelendirilen Lozan Antlaşması'nın aynı zamanda Batı Trakya Türklerinin de kaderi olduğunu belirterek, "Lozan Antlaşması'nın her hükmünün harfiyen yerine getirilmesinin takipçisiyiz, bu hükümlerin aşındırılması çabalarının da her zaman karşısındayız, karşısında olmaya devam edeceğiz." dedi. 



Anma törenine, Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Kıran’ın yanı sıra Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ, İYİ Parti Genel Başkan Danışmanı İbrahim Alagöz, CHP Bursa Milletvekili Yüksel Özkan da katıldı. 



Törende, Kuzey Makedonya ve Bulgaristan’da da siyasiler ve Türk toplumu temsilcileri yer aldı. 

Batı Trakya Türk Azınlığı kurum ve kuruluş temsilcilerinin hazır bulunduğu törene katılanlar arasında Türkiye'nin Atina Büyükelçisi Burak Özügergin ve Gümülcine Başkonsolosu Murat Ömeroğlu da yer aldı. 



“LOZAN ANTLAŞMASI’NIN HARFİYEN YERİNE GETİRİLMESİNİN TAKİPÇİSİYİZ” 
Törende konuşan Kıran, "Bir kez daha rahmetli Dr. Sadık Ahmet'i hasretle, minnetle yad ediyoruz. Ruhu şad olsun. Mekanı cennet olsun." dedi. 

Kıran, Sadık Ahmet'in hak arama mücadelesinde unutulmaz bir sembol olduğunu ifade ederek, "Her şeyden önce Batı Trakya Türkleri olarak her ne kadar çetrefilli sorunlarla baş başa kalsak da bu sorunları aşma dirayetini ve kudretini her daim göstermek ve bunu her platformda, sahada da masada da sergilemek durumundayız." diye konuştu. 



Bugünün aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu belgesi olarak nitelendirilen edilen Lozan Antlaşmasının 99'uncu yıl dönümü olduğunu anımsatan Kıran şöyle konuştu: 

"Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu belgesi olarak nitelendirilen bir Antlaşma aynı zamanda Batı Trakya Türklerinin de kaderi. Bu aslında Türkiye Cumhuriyeti ile Batı Trakya Türklerinin de kader birlikteliğinin bir belgesi, resmi fotoğrafıdır. O yüzden Lozan Antlaşmasının her hükmünün harfiyen yerine getirilmesinin takipçisiyiz, bu hükümlerin aşındırılması çabalarının da her zaman karşısındayız, karşısında olmaya devam edeceğiz." 

Yunanistan'ın Batı Trakya Türk Azınlığı’nın hak ihlallerine ilişkin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) aldığı kararları hatırlatan Kıran, "Bu kararların da bu kararlara konu hususların da Türkiye Cumhuriyeti olarak her zaman takipçisi olacağımıza burada rahmetlinin (Dr. Sadık Ahmet) huzurunda bir kez daha söz veriyoruz." diye konuştu. 

TÜRKİYE CUMHURBAŞKANININ MESAJI 
Kıran, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın anma töreni için gönderdiği mesajı da okudu. 

Dr. Sadık Ahmet'in Batı Trakya Türkleri için yaptığı hizmetlere değinilen mesajda şu ifadeler yer aldı: 

"Batı Trakya’daki kardeşlerimiz Sadık Ahmet'le yol arkadaşlarının izinden giderek haklı davalarında gereken mücadele azmini bulmaktadır. Soydaşlarımız hak ve özgürlüklerine kavuşana kadar da bu mücadele devam edecektir. Batı Trakya Türk azınlığının durumunun iyileşmesi, meselelerinin çözüme kavuşması için tüm imkanlarımızı seferber etmeyi sürdürüyoruz." 

PROTOKOL KONUŞMALARI 
Gümülcine’deki Kahveci Mezarlığında düzenlen anma töreni, Dostluk Eşitlik Barış Partisi Genel Başkanı Çiğdem Asafoğlu’nun konuşmasıyla başladı. 

Protokol konuşmaları çerçevesinde sırasıyla Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, Milliyetçi Doktorlar Derneği Başkanı Yavuzhan Baş, Avrupa Hür İttifakı (EFA) Siyasi Danışmanı Paul Buthcher, Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Başkanı Hasan Küçük, Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ, İYİ Parti Genel Başkan Danışmanı İbrahim Alagöz, CHP adına Bursa Milletvekili Yüksel Özkan, Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici söz aldı. 

Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran’ın konuşmasının ardından ise Dr. Sadık Ahmet ailesi adına eşi Işık Sadık Ahmet söz aldı. 



BAŞKONSOLOSLUKTA MÜFTÜYLE GÖRÜŞTÜ 
Batı Trakya Türk Azınlığının merhum lideri Dr. Sadık Ahmet'in 27'nci ölüm yıl dönümü vesilesiyle düzenlenen anma törenine katılmak üzere Batı Trakya'ya ziyarette bulunan Kıran, Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosluğunda Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif’le görüştü. 

Gifhorn'da 'Öğrenci Şöleni'
Önceki Gifhorn'da 'Öğrenci Şöleni'
SPD Milletvekili Volkan Baran'ın acılı günü
Sonraki SPD Milletvekili Volkan Baran'ın acılı günü