DİTİB'den “aile seminerleri eğitici eğitim programı”

DİTİB'den “aile seminerleri eğitici eğitim programı”

 

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) ailelere yönelik düzenlenecek olan seri eğitim programları için eğitici eğitimi yapıldı.

 

“Yurtdışı Aile Seminerleri Eğitici Eğitim Programı” sahasında bir ilk olma özelliğiyle önem taşıyor.

Bir hafta süren eğitim programına Almanya’da görev yapan din görevlileri katıldı.

Strazburg DİTİB Eğitim Merkezi’nde düzenlenen hizmet içi eğitim seminerinin açış konuşmasını DİTİB Genel Başkanı Kazım Türkmen yaptı. Türkmen, yurt dışında temel aile eğitimlerine yönelik uygulanacak olan projenin amacına ulaşması için bu eğitim seminerinin düzenlendiğini dile getirdi.

 

“Ailelere destek olmak, her din gönüllüsü için vazgeçilmez bir görevdir”

“Yurtdışı Aile Seminerleri Eğitici Eğitim Programı” açılışına katılan ve seminer kapsamında hem dersler hem de aile ahlakı konulu halka yönelik bir konferans veren Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Huriye Martı ise ailenin önemine vurgu yaparak, “Bizler din gönüllüleri olarak ailelerin her anında yanında ve yardımcısı olmalıyız.” dedi.

 

Prof. Dr. Martı, sözlerine şöyle devam etti: “Her birimizin elinden tuttuğu aileler olmalıdır. Dar gününde çekinmeden bizi arayabileceği, her türlü sıkıntısını çekinmeden anlatıp yardım isteyebileceği aileler olmalı. Bizler insanlarla sadece kürsüden vaaz vererek, sadece minberden ve mihraptan hutbeyle namazla tek taraflı ilişki kurarak görevimizi yerine getirmiş olamayız. Bizler o ailenin yanı başında durarak gençleri, çocukları ve yaşlıları için rehberlik etmeliyiz. Aile kurumunun değerini bilen ve anlatan, aile bireylerini bilinçlendiren, zor zamanlarında aile için çözüm üretebilen, İslam'ın temel referanslarını ailenin menfaati için kullanan din görevlileri olmamız lazım.”

 

Avrupa'daki ailelerin problemleri ile Türkiye'deki veya dünyanın bir başka noktasındaki Müslüman ailelerin kendine has farklı sorunlarının olduğuna vurgu yapan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Martı şöyle devam etti:

 

“Bir Müslüman aileyi ayakta tutacak temel değerler, yani sabiteler, zamana ve mekâna göre değişmez. Müslüman aileyi güçlendiren ahlaki prensipler daima aynıdır. Asya ya da Avrupa coğrafyasında mekân değişince, ailenin koruması ve yaşatması gereken temel ahlaki prensipler de değişmez. O halde biz önce bu sabiteleri anlatmak ve öğretmek durumundayız. Bu sebeple Türkiyede de yürüttüğümüz ve Avrupada da başlattığımız bu projenin adını “Temel Aile Bilinci Eğitimleri” koyduk. Aile ahlakının eşler arasındaki ve anne-baba-çocuk ilişkilerindeki yansımalarını, İslamın aile için öngördüğü haklar ve sorumluluklar dengesini anlatacağız. Ayrıca bu bölgeye has aile problemlerini çözmek için ne gibi değişkenler kullanabiliriz, bunu konuşacağız.”

 

“Ailesine bağlı, ailesinin değerini bilen, ailesi için emek veren gençler yetiştirmek zorundayız.”

Başkan Yardımcısı Martı, ayrıca şunları söyledi: “Durmaksızın ailemize yatırım yapmak, ailemizi korumak, insanlarımızı aile konusunda bilinçlendirmek ve aile ahlakını yerleştirmek için eğitim vermek zorundayız. Gençlere, çocuklara, kadınlara, erkeklere, yaşlılara, annelere, babalara ve her yaştan insana aile eğitimleri ile ulaşmalı ve onları ailenin huzur ortamına çekmeye çalışmalıyız. Bizler ailesine bağlı, ailesinin değerini bilen, ailesi için emek veren gençler yetiştirmek zorundayız.”

 

Bugün tüm dünyada ailelerimizi tehdit eden risk unsurlarının benzer olduğunu ve aynı kaynaklardan beslendiğini söyleyen Martı, aileyi parçalayan hatalı zihin kalıplarına ve modern zaman hastalıklarına da konuşmasında yer verdi.

 

Bu hastalıkların devasını bulmak üzere başlatılan bu eğitimlerin başarıyla tamamlanmasını dileyerek, destek veren bütün yetkililere teşekkür etti.

“Yurtdışı Aile Seminerleri Eğitici Eğitim Programı” kapsamında dört gün süren seminerde; “Bağımlılıkla Mücadelede Aileye Düşen Görevler”, “Gençlik Dönemi Dini Krizler ve Din Eğitimi”, “Aile Problemlerinin Sebepleri, Sonuçları ve Çözüm Önerileri”, “Avrupa'da Din Görevlisinden Beklentiler”, “Dini Soruları Cevaplandırmada İlke ve Yöntemler“, “Aile Odaklı Güncel Fıkhi Meseleler”, “Almanya'da Sosyal Değişim ve Müslüman Azınlığın Geleceği”, “Gelişim Basamaklarına Göre Çocuklarda Din Eğitimi”, Aile Büyükleri ve Akrabalarla İlişkiler”, “Ailede Ahlak Eğitimi”, “Ergen Psikolojisi ve Ergenlerle İletişim”, “Ailemde Bir Engelli Var”, “Boşanma Sonrası Süreç Yönetimi” gibi konularda uzmanlar tarafından sunumlar yapıldı.

 

'Arı Adam'ın hedefi Guinness'e girmek
Önceki 'Arı Adam'ın hedefi Guinness'e girmek
Batı Trakya'dan başlayan fırtınalı hayat
Sonraki Batı Trakya'dan başlayan fırtınalı hayat