Almanya’nın termik santralleri zehir saçıyor!

Aktüel bir bilimsel araştırma Almanya’da sayıları 53’ü bulan kömürlü elektrik üretim santrallerinin tonlarca zehirli gaz saldığını ortaya çıkardı.

Hamburg merkezli Ökopol Enstitüsü’nün yaptığı araştırma ürkütücü sonuçlar ortaya koydu. Buna göre, ülkedeki 53 kömür santralinin sadece biri, artık durdurulmuş olan Kreis Reklinghausen’deki eski taş kömürü santrali ABD’de belirlenmiş cıva (Quecksilber) sınırında bir salınımla çalışabiliyor. Geriye kalan 52 santral ise belirlenmiş sınırların çok daha üzerinde salınımıyla hem çevreye, hem de insan sağlığına zarar veriyor.

Söz konusu araştırma ise Yeşiller Partisi Federal Meclis Fraksiyonu’nun verdiği önerge üzerine gerçekleştirildi.

ÇOCUKLARDA BEYİN GELİŞİMİNİ OLUMSUZ ETKİLİYOR, YETİŞKİNLERDE KANSERİ TETİKLİYOR

Ekoloji ve Politik (Ökopol) Enstitüsü’nün araştırmasına göre Almanya’daki kömür santralleri havaya yıllık 7 ton civa salınımı yapıyor. Bu ise hem insan sağlığı, hem de çevreyi tehdit ediyor. “Quecksilber”, yani cıva gazının ise henüz doğmamış ve küçük çocukların beyin gelişimine zarar verebildiği, yetişkinlerde ise sinirlerinde zayıflıklara yol açabildiği bildiriliyor. Söz konusu maddenin aynı zamanda kanseri tetikleyici olduğu düşünülüyor.

Öte yandan kömür santralleri, çeşitli yöntemlerle elektriğin üretildiği Almanya’da hala en büyük elektrik üretim kaynağını oluşturuyor. Rakamlara göre Almanya’da elektrik üretiminin yüzde 40’ı kömür santralleri yoluyla sağlanıyor.

MODERN FİLTRELERLE EMİSYON YÜZDE 85 ORANINDA DÜŞÜRÜLEBİLİR

Diğer yandan çevre enstitüleri, bir çok politikacı ve çeşitli dallardan bir çok bilim insanı geçtiğimiz yıl yüksek emisyon miktarı konusunda uyarmışlardı. Araştırmacılar şimdi söz konusu kömür santrallerinin modern filtre sistemleriyle donatılmasını talep ediyor.

Söz konusu bilimsel araştırma raporunu hazırlayan bilim insanları, yüksek emisyona sahip kömür santrallerinin modern teknikle donatılmış filtreleme sistemi sayesinde civa salınımının yüzde 85’e varan oranlarda azaltılmasının mümkün olduğunun altını çiziyor.

Araştırmacılar kömür santrallerinin modern filtrelerle donatılmasının maliyeti konusunda da bilgiler verdi.

MODERN FİLTRELERİN MALİYETİ BİR KAÇ MİLYONU GEÇMİYOR

Araştırmacı Barbara Zeschmar-Lahl’ın verdiği bilgilere göre, filtreler konusundaki inovasyon, santralin büyüklüğüne ve seçilecek teknolojiye göre değişmekle birlikte, tek basamaklı milyon Euro’ları geçmeyecek düzeyde. Ancak rakamların büyük olmamasına rağmen dev enerji kurumlarının, santralleri modernize etmek için şimdiye kadar bir neden görmedikleri bildiriliyor.

Yeşiller Partisi Federal Meclis Fraksiyon Başkanı Oliver Krischer bu nedenle Federal Hükümet’ten harekete geçmesini talep etti. Kricher, ‘Cıva gazı salınımı konusunda Almanya’da acil şekilde sıkı sınırların belirlenmesine ihtiyacımız var’ dedi. Bu noktada ABD’nin model alınabileceği belirtiliyor.

ABD’de Nisan 2015’ten itibaren kömür santrallerinden cıva salımına sınırlama getirildi. Almanya’da ise cıva gazı salınımına 2019 yılında sınırlama getirilmesi öngörülmüştü. Bu nedenle de Almanya’da şu anda ABD’ye göre 2,5 ile 6,7 kat arasında daha fazla cıva salımına izin veriliyor.

Mehmet Hasan
Önceki Mehmet Hasan
Başbakan Weil, Müslümanların topluma katkılarından memnuniyet duyduklarını ifade etti
Sonraki Başbakan Weil, Müslümanların topluma katkılarından memnuniyet duyduklarını ifade etti