Almanya’nın iyi eğitimli Türk kadınlarına ihtiyacı var

Avrupa Türk İslam Birliği (ATİB) Kadın Kolları, “Kadın ve Yöneticilik” semineriyle Almanya’da Müslüman Türk kadınının iş hayatında karşılaştığı sorunlar ve çözüm yollarına mercek tuttu.

“Kadınlar bir toplumun mimarıdır” diyen ATİB Kadın Kolları Başkanı Hacer Diker, Almanya’nın ve Almanya’daki Türk toplumunun iyi eğitimli, donanımlı kadınlara ihtiyacı olduğunu vurguladı. Meslek eğitiminde en fazla sorunla Türk genç kızlarının karşılaştığını, Türk kızlarının yüzde 60’nın meslek eğitimi alamadığını bildiren Diker, sivil toplum kuruluşlarına, Alman kamuoyunun dikkatini bu soruna çekme çağrısı yaptı.

GÜÇLÜ NESİLLER GÜÇLÜ ANNELERLE OLUR

Selamlama konuşmasında kadınları dernek ve cami yönetimlerinde etkili olmaya ve görev almaya çağıran ATİB Genel Başkanı İhsan Öner ise, çocuklarımızın güçlü olması için kadının da güçlü olması gerektiğini ifade etti.  ATİB’e üye derneklerde görevli kadın temsilcilerin katıldığı toplantıda, ayrıca sosyal pedagog Sevgi Mala “Kadın ve Yöneticilik” ve eğitimci Meral Yüksel “Kadın ve Din Eğitimi” başlıklı birer sunum yaptı.

KADIN ÖRGÜTLERİ SUSMAMALI

ATİB Kuzey Ren Vesfalya Kadın Kolları Toplantısı’nda Hacer Diker, Türkçenin bekası için kadın örgütlerinin elbirliği ile çalışması gerektiğini söyledi. Diker şöyle dedi: “İçinde yaşadığımız Alman toplumunda oluşan önyargıları ve yanlış anlaşılmaları ortadan kaldırmak ve kültürler arasında iletişim köprüleri kurmak için kadın örgütleri olarak neler yapabileceğimizi tartışmalıyız. Türk kadınlarını, içerisinde yaşadıkları topluma aktif birer üye olma konusunda desteklemeliyiz. Kendi teşkilatlanmamızı belirli bir noktaya getirdikten sonra, kadın meselesine duyarlı yerli ve yabancı cemiyetler ile irtibata geçerek, Alman kamuoyunun dikkatini – özellikle genç kızlarımızın meslek eğitimi sorununa – çekmek istiyoruz.”

EĞİTİMİN CİNSİYETİ OLMAZ

İzin öncesinde 2014 Almanya Eğitim Raporu’nun açıklandığına işaret eden Diker,“Bu rapora göre; Almanya’da yaşayan Türk kadınlarının yüzde 60′ının meslek eğitimi almamıştır. Ayrıca, Türk kadınlarının yüzde 23′ünün herhangi bir diploması yoktur.  Eğitimli olanların ise işverenler tarafından eşit değerlendirilmediği, şirketlerin göçmenleri tercih etmediği görülmektedir. Türk kadınlarının ayrımcılığa uğramaması için bu soruna birlikte çözüm aranmalı, kadın eğitimi alanında somut adımlar atılmalıdır” dedi.

Mehmet Hasan
Önceki Mehmet Hasan
Motosiklet tutkunları DİTİB Camii’nde dualarla sezonu açtı
Sonraki Motosiklet tutkunları DİTİB Camii’nde dualarla sezonu açtı