Almanların Müslüman ve göçmen algısı ne derece doğru?

Almanların Müslüman ve göçmen algısı ne derece doğru?

 

İpsos Kamuoyu Araştırma Şirketi yeni bir araştırmasına göre Almanya’da toplumsal, sosyal ve dini gerçeklikler sanılandan fazla yanlış değerlendirilyor  (https://perils.ipsos.com/slides/index.html).

Dünyanın beşinci büyük kamuoyu araştırma kuruluşu olan İpsos Şirketi’nin yaptığı aktüel bir araştırmaya göre Almanya’daki göçmenlerin sayısı Almanlar tarafından olduğundan çok daha fazla tahmin ediliyor. Gerçekte Almanya’daki göçmenlerin oranı yüzde 15 olmasına rağmen, ortaya çıkan anket sonuçları Almanların bu oranı yüzde 30 olarak tahmin ettiğini ortaya koyuyor. Bu da Alman halkının göçmen oranını gözünde ve zihninde yüzde yüz büyüttüğünü gösteriyor.

 

Almanya’da abartılı Müslüman algısı

 

Göçmenlerdeki abartılı tahminler söz konusu Müslümanlar olduğunda ise daha vahim derecelere varıyor. Paris merkezli İpsos Kamuoyu Araştırma Şirketinin verilerine göre, Alman halkı ülkede yaşayan insanların beşte birinin (yüzde 21) İslam Dinine mensup olduğunu düşünüyor. Ancak bu algı da tamamıyla yanlış. Araştırmaya göre Almanya’da yaşayan Müslümanların oranı sadece yüzde dörde takabül ediyor. Böylelikle Almanya’daki Müslüman algısı gerçek orandan beş kat daha fazla. Diğer ülkelerdeki anket sonuçları ile de karşılaştırılan araştırma, Alman halkının başka ülke halklarına göre daha sık yanlış algılar içinde bulunduğunu da ortaya koyuyor. Buna göre 37 ülkede yapılmış olan ankette, Almanya „yanlış algı” bakımından ancak 24. sırada yer alıyor. Ankette yer alan ülkelerden biri olan Türkiye’de ise halk yüzde 99 oranında bulunan Müslüman nüfusunu yüzde 84 olarak tahmin ediyor. Yani Türk halkı yüzde 15’lik bir oranla yanlış tahminde bulunuyor. 37 ülke arasında Türkiye hariç diğer halkların ülkelerindeki Müslüman sayısını olduğundan daha yüksek algıladığı ortaya çıkıyor. Anketin yapıldığı ülkeler şu şekilde sıralanıyor: ABD, Almanya, Arjantin, Avrustralya, Belçika, Büyük Britanya, Brezilya, Fransa, Danimarka, Güney Afrika, Güney Kore, Hindistan, Hollanda, Hong Kong (Çin Halk Cumhuriyeti), İspanya, İtalya, İsveç, İsviçre, Japonya, Kanada, Kolombiya, Macaristan, Meksika, Malezya, Peru, Polanya, Romanya, Rusya, Suud-i Arabistan, Singapur, Şile, Tayland, Türkiye ve Yeni Zelanda.

„Perils of Perception” („Algı Tehlikeleri / „Algıların tehlikesi”) isimli İpsos Araştırmasına 37 ülkeden yaklaşık 30 bin kişi katıldı.

 

Bu araştırmadan ne sonuçlar çıkarabiliriz?

 

1 – Almanya’da algı yönetimi, manüplasyonlar ve yönlendir(il)meler oldukça başarılı     yürütülebiliyor.

 

2 – Kamuoyunu meşgul eden tartışmalı ve popülist içerikli konular göçmen ve Müslümanlar hakkında abartılı algıların oluşmasına neden olabiliyor.

 

3 – Özellikle göç ve İslam konusunda realite ile algı arasında uçurumların olduğu gözlemlenebiliyor.

 

4 – Göç ve İslam konularının hemen hemen tamamıyla olumsuz, kutuplaştırıcı, duygusal ve taraflı tartışmalar, kamuoyunda oluşan algılar bu konuları daima sorun olarak gündemde tutabiliyor.

 

5 – Medya algısı Alman halkını büyük bir oranda etkileyebiliyor ve yönlendirebiliyor.

 

6 – Bu olumsuz ve yanlı(ş) algının tamiri ve gerçeğin yansıtılmasında medya, siyaset, sanat, spor, kanaat önderleri, kamu kurumları ve toplum bilimcilerine büyük görevler düştüğü gözlemlenebiliyor.

 

Avusturya'da Neonazi oluşumlara yönelik büyük operasyon
Önceki Avusturya'da Neonazi oluşumlara yönelik büyük operasyon
Köln Başkonsolosu Kaya'dan “Kurbanını Paylaş Kardeşinle Yakınlaş” kampanyasına destek
Sonraki Köln Başkonsolosu Kaya'dan “Kurbanını Paylaş Kardeşinle Yakınlaş” kampanyasına destek