"Türkçe konuşanlar dünyanın hiçbir yerinde istikrarsızlık unsuru olmadı"

"Türkçe konuşanlar dünyanın hiçbir yerinde istikrarsızlık unsuru olmadı"

ÜSKÜP

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkan Yardımcısı Sayit Yusuf:

"Türkçe konuşanlar bu ülkede hiçbir zaman istikrarsızlık unsuru olmadılar. Makedonya’da olmadılar, Kosova’da olmadılar, Batı Trakya’da olmadılar, dünyanın hiçbir yerinde olmadılar. Irak’ta bile olmadılar"

 

"Önceliğimiz, iyi bir şekilde okusunlar ama mutlaka gidip ülkelerinin kalkınmasına, refahına, sosyal barışına hizmet etsinler, o ülkeleri kalkındırsınlar"

 "Tek şartımız şudur; Türkiye Cumhuriyeti devletine düşmanlık yapmış olanlara kapımız kapalıdır. Bu konuda en ufak bir toleransımız yoktur. Makedonya’nın düşmanlarına da kapımız kapalıdır"

ÜSKÜP (AA) - CİHAD ALİU - Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) Başkan Yardımcısı Sayit Yusuf, Türkçe konuşanların hiçbir ülkede istikrasızlık unsuru olmadığını kaydederek "Türkçe konuşanlar bu ülkede hiçbir zaman istikrarsızlık unsuru olmadılar. Makedonya’da olmadılar, Kosova’da olmadılar, Batı Trakya’da olmadılar, dünyanın hiçbir yerinde olmadılar. Irak’ta bile olmadılar." dedi.

Yusuf, 21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı kapsamında bulunduğu Makedonya’nın başkenti Üsküp’te, YTB’nin çalışmaları ve projelerini anlattı.

Türkiye’nin soydaş ve akraba topluluklara yıllar önce burs sağladığını ve bunun ilk olarak 1992 yılında "Büyük Öğrenci Projesi" olarak başladığını anımsatan Yusuf, Balkan ülkelerinin bu projeye 1993 yılında dahil olduklarını söyledi.

Yusuf, binlerce gencin Türkiye’de eğitim aldığını ve bu gençlerin daha sonra ülkelerine dönerek orada hizmet ettiklerini kaydetti.

YTB’nin 2010 yılında kurulduğunu hatırlatan Yusuf, öğrenci projesinin Türkiye Bursları adı altında 2012 yılında yürütülmesine devam edildiğini belirtti.

Yusuf, 163 ülkeden her yıl 5 bine yakın öğrencinin Türkiye’de burslu olarak eğitim aldığını ifade ederek "Bugüne kadar Türkiye’de mezun olan burslu öğrenci sayısı 20 bin civarında. Sadece bunlar Türkiye burslusu olarak okuyup mezun olanlar. Bugün 17 bin civarında öğrenci, Türkiye’nin bütün illerinde Türkiye burslusu olarak okumakta." dedi.

Türkiye Bursları programına en çok öğrenci sağlayan ülkelerin başında Makedonya'nın geldiğini vurgulayan Yusuf, etnik ayrım yapmadan Türk, Arnavut, Makedon, Boşnak ve diğer grupların burslardan yararlandığını söyledi.

Yusuf, Türkiye’de burslu olarak eğitim gören 153 Makedonya vatandaşının bulunduğunu belirterek başka kurumların burslarıyla okuyan öğrencilerle bu sayının yaklaşık 900 olduğunu kaydetti.

"Önceliğimiz ülkelerinin kalkınmasına, refahına, sosyal barışına hizmet etmeleri"

"Büyük Öğrenci Projesi"ni, Türkiye’nin geleneksel Osmanlı’dan gelen yardım tavrının devamı olarak nitelendiren Yusuf, "Bu, bizim geleneksel dostlarımıza, kardeşlerimize el uzatış tarzımızın devamıdır. Bunun hiçbir yerinde emperyal bir durum yok." diye konuştu.

Yusuf, proje kapsamındaki tek hedeflerinin Türkiye’de eğitim gören gençlerin ülkelerine döndüklerinde ülke ve vatandaşlarına hizmet etmesi olduğunu ifade ederek "Önceliğimiz, iyi bir şekilde okusunlar ama mutlaka gidip ülkelerinin kalkınmasına, refahına, sosyal barışına hizmet etsinler, o ülkeleri kalkındırsınlar." dedi.

Dünya genelinde şimdiye kadar yaklaşık 150 bin öğrencinin Türkiye’den mezun olduğunu belirten Yusuf, bu kişilerin envanterini tutmak amacıyla çeşitli ülkelerde mezun buluşmaları yaptıklarını anlattı.

Yusuf, bugüne kadar farklı ülkelerde yaklaşık 50 mezun buluşması yaptıklarını, gelecek günlerde Makedonya’da da böyle bir buluşmayı düzenlemeyi planladıklarını dile getirdi.

Bu kapsamda Türkiye Mezunları derneklerinin kurulmasında ön ayak olduklarını söyleyen Yusuf, "Bugün dünyanın 20 ülkesinde 23 tescilli Türkiye Mezunları derneği var. 8-10 tane kurulma aşamasında var. Önümüzdeki yıl bunu 50’ye çıkarmayı hedefliyoruz. Bu dernekler YTB’nin derneği değil, bu dernekler YTB’nin sahadaki partnerleri diyebiliriz." ifadelerini kullandı.

"Makedonya’nın düşmanlarına da kapımız kapalı"

Yusuf, Türkiye Cumhuriyeti devletine düşmanlık yapmış olanlara kapılarının kapalı olduğunu vurgulayarak "Tek şartımız şudur; Türkiye Cumhuriyeti devletine düşmanlık yapmış olanlara kapımız kapalıdır. Bu konuda en ufak bir toleransımız yoktur. Makedonya’nın düşmanlarına da kapımız kapalıdır, Makedonya’nın ulusal güvenliğini tehdit edecek herhangi bir yapı, unsur, terör bağlantılı... Makedonya’yı rahatsız eden bir şey bizi de rahatsız eder. Ama bizi rahatsız edenlerin Makedonya’yı da rahatsız etmesi lazım. Biz bu hassasiyeti gösterirken, karşı tarafın da bu hassasiyeti göstermesi lazım." diye konuştu.

Türkçe konuşanların hiçbir ülkede istikrasızlık unsuru olmadığını kaydeden Yusuf, "Türkçe konuşanlar bu ülkede hiçbir zaman istikrarsızlık unsuru olmadılar. Makedonya’da olmadılar, Kosova’da olmadılar, Batı Trakya’da olmadılar, dünyanın hiçbir yerinde olmadılar. Irak’ta bile olmadılar." değerlendirmesinde bulundu.

 

Etna Yanardağı yeniden faaliyete geçti
Önceki Etna Yanardağı yeniden faaliyete geçti
Türkoğlu Grubu: Avrupa'nın inşaat, sigorta ve taşımacılık sektöründe öncü ismi
Sonraki Türkoğlu Grubu: Avrupa'nın inşaat, sigorta ve taşımacılık sektöründe öncü ismi