Cumhurbaşkanı Steinmeier’in uçağında yanlız döner yoktu

Cumhurbaşkanı Steinmeier’in uçağında yanlız döner yoktu
Cumhurbaşkanı Steinmeier’in uçağında yanlız döner yoktu
Cumhurbaşkanı Steinmeier’in uçağında yanlız döner yoktu
Cumhurbaşkanı Steinmeier’in uçağında yanlız döner yoktu
Cumhurbaşkanı Steinmeier’in uçağında yanlız döner yoktu
Cumhurbaşkanı Steinmeier’in uçağında yanlız döner yoktu
Cumhurbaşkanı Steinmeier’in uçağında yanlız döner yoktu
Cumhurbaşkanı Steinmeier’in uçağında yanlız döner yoktu

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’in devlet uçağında sadece ‘dondurulmuş Türk döneri’ yoktu. Almanya’da yaşayan Türk toplumunun başarılı temsilcileri de vardı. Federal Meclis Başkan Yardımcısı Aydan Özoğuz (SPD) da heyetteydi, CDU milletvekili Serap Güler de. 

Kültür, sanat, işletmeci, işveren, siyaset çevrelerinden Türkiye kökenli konuklar da vardı. Yazar Dinçer Güçyeter, aktör-yazar Adnan Maral, DHL Express Deutschland Genel Müdürü Mustafa Tonguç, Hannover Anakent Belediye Başkanı Belit Onay da konuk listesindeydi.

ALMANYA Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’in Türkiye’ye yaptığı resmi ziyaret, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi yönünde tam bir dönüm noktasının başlangıcı niteliğindeydi.

Türkiye ile Almanya arasında diplomatik ilişkilerin başlatılmasının 100’üncü, Almanya Federal Cumhuriyeti’nin resmen kurulduğu, Alman Anayasası’nın 23 Mayıs 1949 tarihinde kabulünün 75’inci yıl dönümünde gerçekleşen bu ziyarete, 30 Ekim 1961’de imzalanan ‘Türk-Alman İş Gücü Anlaşması’ ile başlayan ve sayıları 3.5 milyonu bulan Almanya’daki Türkiye kökenli insanlar da damga vurdu.

10 yıl aradan sonra bir Almanya Cumhurbaşkanı’nın yaptığı bu ilk ziyaretin ilk durağı da ‘Gastarbeiter’ (Misafir İşçi) olarak bilinen insanların trenlere binerek yerini, dilini, kültürünü bilmedikleri ‘bilinmeyene’, Almanya’ya çıktıkları yolculuğun başladığı Sirkeci Garı’ydı.

Her ne kadar Cumhurbaşkanı Steinmeier’in İstanbul Tarabya’daki Alman Büyükelçiliği’ne ait yazlık rezidansında verdiği resepsiyonda konuklara sunduğu döner ve Almanya’dan beraberinde götürdüğü Türk dönerci Arif Keleş, özellikle sosyal medyada ‘sorun’ haline getirilse de bu seyahat ilişkilerin geliştirilmesi için çok önemli bir sinyaldi.

O UÇAKTA SADECE DÖNER YOKTU
Cumhurbaşkanı Steinmeier’in seyahat ettiği devlet uçağında yalnız ‘dondurulmuş Türk döneri’ değil, Almanya’daki Alman-Türk toplumunun temsilcileri de vardı.
SPD’li Federal Meclis Başkan Yardımcısı Aydan Özoğuz heyetteydi.

CDU milletvekili Serap Güler de.
Kültür, sanat, işletme, işveren, siyaset çevrelerinden Türkiye kökenli konuklar da.
Yazar Dinçer Güçyeter, dönerci Arif Keleş, polisiye dizilerde de oynayan aktör-yazar Adnan Maral, merkezi Bonn’da bulunan paket ve kargo taşıma şirketi ‘DHL Express Deutschland’ Genel Müdürü Mustafa Tonguç ile Yeşiller Partili Hannover Anakent Belediye Başkanı Belit Onay da konuk listesindeydi.

Hürriyet’in Berlin Temsilcisi Ahmet Külahçı, Anadolu Ajansı’ndan Cüneyt Karadağ ve ‘Almanya’nın Sesi’ Türkçe yayınlar bölümü sorumlusu Erkan Arıkan da uçaktaydı.


Cumhurbaşkanı Steinmeier, ‘bilinmeyene’ yolculuğun başladığı Sirkeci Garı’ndaki etkinlikte sayıları 3 milyonu geçen, yarıdan fazlası Alman vatandaşı olan Türkiye kökenli insanların Almanya’nın bir parçası olduğunun altını çizdi.

Dönerin de Alman mutfağının bir parçası olduğunu, hatta ‘Berlin Döneri’nin New York piyasalarına bile girdiğini söyledi.

Hata Dubai’de İranlı birisinin ‘German Döner Kebap’ adı altında bir büfe açtığını bile...
“Türk-Alman göçmenler tarihimizin bir parçası oldular. Bu insanlar değil, Almanya göçmen kökenli oldu” dedi.

Nesillerdir Almanya’da yaşayan bu insanların her alanda Almanya’nın kalkınmasına önemli katkılarda bulunduğunu vurguladı.
Bunu Tarabya’da verdiği resepsiyonda da yineledi.

TÜRKİYE’YE TEŞEKKÜR ETTİ
1920’li yıllarda yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti’ne katkıda bulunmak için Almanların Türkiye’ye gittiğini ve 1930’lu yıllarda Nazi döneminde kaçan Almanlara Türkiye’nin kucak açtığını hatırlatarak, Türkiye’ye teşekkür etti.

Türkiye’de geçen yıl meydana gelen deprem felaketinin acılarının Almanya’da da yaşandığını, Alman hükümetinin de Almanların da ülkedeki Türkiye kökenli insanların da tam bir dayanışma sergilediklerini hatırlattı Gaziantep ziyareti sırasında.

Almanya’nın desteğiyle inşa edilen Gazikent İlkokulu ziyaretinin ardından Nurdağı’nda depremzedelerin ve Suriyeli sığınmacıların kaldığı konteyner kentte çocuklarını, eşlerini, yakınlarını kaybeden insanları dinledi.

Almanya’nın yardımı sürdüreceği sözü verdi.

‘AİLEVİ İLİŞKİLERİMİZ VAR’
Beştepe’de gerçekleşen Erdoğan-Steinmeier görüşmesinde ise bir harmoni yaşandı.

30 dakika sürmesi öngörülen görüşme tam 1.5 saat sürdü.

Ortaklaşa düzenledikleri basın toplantısında Steinmeier, “İlişkilerimiz çok uzun geçmişe dayanıyor. Diplomatik ilişkilerimizde 100’üncü yılında gelmemiz önemliydi. Özellikle insani ilişkiler bizim bağlarımızı özel kılıyor. Dünyadaki hiçbir ülkeyle Almanya’nın bu kadar yoğun, dostane, ailevi ilişkileri yoktur” dedi.

Türkiye ile ilişkileri geliştirmek istediklerini söyledi.

Dünya genelinde zor bir dönemden geçildiğine işaret ederken, “Biz özellikle iki ülke olarak birbirimiz için vazgeçilmeziz. NATO ve G-20 nezdinde birbirimize ihtiyacımız var” dedi.

Hem Steinmeier hem de Erdoğan basın toplantısı boyunca ‘uyumlu, olumlu ve yumuşak bir dil kullanmaya’ özellikle özen gösterdi.
Görüşmeye katılanlar da temasların çok ılımlı ve olumlu geçtiğini söylediler.

Ankara’dan Berlin’e geri dönerken uçakta Cumhurbaşkanı Steinmeier’e “Türk-Alman ilişkilerinde yeni bir dönem mi başlıyor?” diye, heyette yer alan Türkiye kökenliler ile eşi Türk kökenli olan Federal Meclis milletvekili Nils Schmidt’e de seyahati ve görüşmeleri nasıl değerlendirdiklerini sordum...
Steinmeier, Türkiye ile her alanda ilişkilerin geliştirilmesine çok önem verdiklerini söyledi.

Ben şahsen Almanya Cumhurbaşkanı’nın bu seyahatini Almaya-Türkiye ilişkilerinde ‘dönüm noktasının başlangıcı’ olarak algıladım.

Kadın Platformu üyelerinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret
Önceki Kadın Platformu üyelerinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret
Almanya'da bir ilk: DİTİB'in dijital etkinliğinde 2,600 çocuğa özel hediyeler!
Sonraki Almanya'da bir ilk: DİTİB'in dijital etkinliğinde 2,600 çocuğa özel hediyeler!